Wpływ jadłospisu na samopoczucie

Czym tak właściwie jest „odżywianie się zdrowo”? Czy dieta zdrowa musi drogo kosztować? Tak naprawdę nie! Może być wręcz przeciwnie. Zdrowy pokarm często jest tańszy niż pokarm mniej korzystny dla zdrowia.

Najważniejszym punktem zdrowej diety jest żywność naturalna. Ważne jest, żeby jedzenie, które zjadamy, było wysokiej jakości. Musimy też mieć na uwadze, by nasza dieta była dobrze zrównoważona. Zarówno w sensie ilości, jak i jakości, bo fakt, że jakiś produkt jest zdrowy, nie jest równoznaczny z tym, iż należy jeść go w zbyt dużych ilościach. To, co jemy ma naszemu organizmowi dodawać jak najwięcej koniecznych minerałów. Należy do naszej diety dodać produkty takie, jak: kasze, przyprawy (np. zioła prowansalskie, kozieradka itp.), ryby, warzywa strączkowe. Jak wiadomo w odpowiednich ilościach. Unikać zaś należy pokarmów wysoko przerobionych, które nie dostarczają do naszego organizmu żadnych substancji odżywczych. Zazwyczaj bywają to pokarmy gotowe, podawane „na szybko”, jak np. fast foody, konserwy czy zupki w proszku. Nie dostarczają one do naszego organizmu żadnych substancji prócz szkodliwych konserwantów.

Pamiętajmy, że właściwe odżywianie nie zmusza nas do dużej ilości wyrzeczeń, a może sprawić, iż zdrowie nie opuści nas przez długie lata. Jednak samopoczucie to nie wszystko, prawidłowa dieta powinna nam towarzyszyć w każdym wieku. Pewne zaniedbania w w młodym wieku mogą skutkować opóźnionym rozwojem fizycznym i umysłowym, na przykład z braku jodu. Długo trwające niedobory jodu mogą wręcz spowodować upośledzenie. Uzupełnianie jodu poprzez większe spożycie soli jodowanej to błąd, bo sól zawiera sód, który w nadmiarze jest szkodliwy. O wiele lepszym źródłem jodu są ryby morskie, które są powszechnie dostępne. Więcej na temat znaczenia jodu dla organizmu – https://portaldlazdrowia.pl/jod-rola-i-znaczenie-w-organizmie/